Ελληνικοί πικοδορυφόροι στο Διάστημα το 2023 και 2024


Στο Διάστημα αναμένεται να εκτοξευτούν, το 2023 και το 2024, άλλοι έξι ελληνικοί πικοδορυφόροι, πιθανώς πάνω σε πύραυλο της «Space-X», στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπέγραψε ο ελληνικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Libre Space Foundation» (LSF) με την ισπανική εταιρεία «UARX Space» (Γιουάρξ Σπέις). Οι πικοδορυφόροι είναι ένας νέος τύπος δορυφόρων μικρής μάζας και ανάλογα μικρού βάρους. 

Όπως γνωστοποίησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος του LSF Ελευθέριος Κοσμάς, η συμφωνία αφορά δύο διαφορετικές αποστολές στο Διάστημα, σε καθεμία από τις οποίες σχεδιάζεται να εκτοξευτούν τρεις ελληνικοί πικοδορυφόροι μέσα στο αντίστοιχο σύστημα απελευθέρωσής τους σε τροχιά (deployer), ενδεχομένως (αλλά όχι σίγουρα) πάνω σε πύραυλο «Falcon» της «SpaceX», εταιρείας του Ίλον Μασκ.

 Οι πικοδορυφόροι αυτοί θα αξιοποιηθούν στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από τον ESA (Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος) έργου SIDLOC, το οποίο έχει ως αντικείμενο τον εντοπισμό και ταυτοποίηση αντικειμένων στο Διάστημα. Γιατί είναι ένα τέτοιο έργο απαραίτητο; Ειναι απαραίτητο διότι στο Διάστημα έχει αρχίσει να επικρατεί «συνωστισμός»: πάνω από 6.000 δορυφόροι βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη, εκ των οποίων το 60% εκτιμάται πως είναι ανενεργοί -διαστημικά σκουπίδια- και περίπου το 40% λειτουργικοί, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (Oκτώβριος 2020). Εντός της επόμενης δεκαετίας υπολογίζεται πως θα εκτοξεύονται ετησίως 990 δορυφόροι, κάτι που σημαίνει ότι έως το 2028 θα μπορούσαν να βρίσκονται σε τροχιά πάνω από 15.000.

Μέσα στον συνωστισμό που σταδιακά δημιουργείται, με εκατοντάδες ταυτόχρονες εκτοξεύσεις ενίοτε, δεν είναι ασύνηθες ο ιδιώτης ή ο οργανισμός που «ανέβασε» έναν δορυφόρο να χάνει τα ίχνη του -έστω προσωρινά- και να μη μπορεί να τον εντοπίσει άμεσα, να τον ελέγξει και να του δώσει εντολή για ελιγμούς. Σε αυτό το σημαντικό πρόβλημα φιλοδοξεί να δώσει λύση η τεχνολογία με ελληνική υπογραφή, που αναπτύσσει ο LSF, σε κοινοπραξία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), στο πλαίσιο του τριετούς έργου SIDLOC, με χρηματοδότηση από τον ESA και το πρόγραμμα ARTES.

LIBRE SPACE FOUNDATION

Ο ελληνικός πικοδορυφόρος που θα ταξιδέψει στο Διάστημα. 

Ποια είναι όμως η UARX Space, με την οποία υπεγράφη η συμφωνία; Η ισπανική εταιρεία δραστηριοποιείται με αξιώσεις στον χώρο των αποστολών και στη παροχή υπηρεσιών πολλαπλών αποστολών στο Διάστημα. Θα συνεργαστεί, λοιπόν, με το LSF, για να στείλει «εκεί πάνω» το καινοτόμο σύστημα απελευθέρωσης πικοδορυφόρων κατασκευής του Libre Space Foundation, μέσα στο οποίο θα υπάρχουν οι τρεις συν τρεις πικοδορυφόροι. «Η UARX Space αποτελεί μία από τις ανερχόμενες εταιρείες παροχής υπηρεσιών εκτόξευσης στην Ευρώπη» ανέφερε ο Μάνθος Παπαματθαίου, πρόεδρος του LSF και πρόσθεσε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι με την υπογραφή αυτών των συμφωνιών για συνεργασία, καθώς και για την υποστήριξη που θα λάβουμε από την τόσο έμπειρη ομάδα της UARX».

   Η πατρίδα των μικρών δορυφόρων

   Η UARX Space, με έδρα το Νιγράν της Γαλικίας, στην Ισπανία, δραστηριοποιείτιαι στον χώρο της οργάνωσης και επιμέλειας αποστολών στο Διάστημα, παρέχοντας αποκλειστικές υπηρεσίες εκτόξευσης για μικρούς δορυφόρους, όχι μόνο σε τροχιά LEO (χαμηλή τροχιά γύρω απο τη Γη), αλλά και στη Σελήνη κι ακόμη πιο μακριά. Οι ιδρυτές της UARX Space, Γιανίνα Χάλακ και Άντρες Βίγια, είναι αμφότεροι απόφοιτοι του «California Polytechnic», ενός πανεπιστημίου που έχει γίνει παγκοσμίως γνωστό ως «η πατρίδα των μικρών δορυφόρων», καθώς ασχολείται σε πολύ μεγάλο βαθμό με την ανάπτυξη και κατασκευή μικροδορυφόρων.

   Ο Libre Space Foundation είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2015. Αποστολή του είναι να προάγει και να αναπτύσσει ανοιχτές τεχνολογίες για το Διάστημα (τεχνολογίες που είναι δωρεάν και ελεύθερες προς χρήση από όλους). Στα έργα του Οργανισμού περιλαμβάνεται η διατήρηση και η ανάπτυξη του μεγαλύτερου, παγκοσμίου δικτύου επίγειων δορυφορικών σταθμών ανοιχτού λογισμικού καθώς και ο σχεδιασμός και η κατασκευή του πρώτου μικροδορυφόρου ανοιχτού λογισμικού, και του πρώτου συστήματος εκτόξευσης πικοδορυφόρων, επίσης ανοιχτού λογισμικού.

Naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Source link

Η NASA ανακαλύπτει κρατήρες από την πρόσκρουση πυραύλων στη Σελήνη

Ένας «ανιχνευτής» της NASA ανακάλυψε δύο κρατήρες στην επιφάνεια της Σελήνης που προέρχονται από συντριβή πυραύλου,τον περασμένο Μάρτιο. 

Πάνω από τρεις μήνες μετά τη σύγκρουση, οι παρατηρήσεις της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας NASA επιβεβαίωσαν για πρώτη φορά μια απρογραμμάτιστη πρόσκρουση ενός τμήματος πυραύλου στη Σελήνη.

Η NASA είπε ότι δύο κρατήρες από την πρόσκρουση στις 4 Μαρτίου μπορούν να φανούν σε εικόνες από το Lunar Reconnaissance Orbiter. Ένας ανατολικός κρατήρας έχει διάμετρο 18 μέτρων , ένας δυτικός 16 μέτρων. Η πρόσκρουση  δεν μπορούσε να παρατηρηθεί ή να μετρηθεί ζωντανά στις αρχές Μαρτίου, επειδή δεν υπήρχαν αντίστοιχοι ανιχνευτές, τηλεσκόπια ή όργανα μέτρησης εκεί, εκείνη τη στιγμή.

Η ανακάλυψη δύο κρατήρων ήταν «απροσδόκητη», είπε εκπρόσωπος της NASA τονίζοντας ότι πρόκειται για έναν πύραυλο που μεταφέρει μεγαλύτερα φορτία. Αυτό θα μπορούσε να δώσει στοιχεία για την ταυτότητα του πυραύλου – επειδή το τι ακριβώς συνετρίβη ήταν αρχικά ακόμα ασαφές.

Στην αρχή έγινε λόγος για μέρος ενός πυραύλου SpaceX, αλλά στη συνέχεια οι επιστήμονες άλλαξαν άποψη : Υποστηρίζουν ότι είναι μέρος ενός παλιού κινεζικού πυραύλου, πιθανότατα ο πύραυλος-φορέας της αποστολής “Chang’e 5-T1”, ο οποίος εκτοξεύτηκε το 2014 από η γη στο διάστημα. Ωστόσο, η Κίνα είχε αρνηθεί αυτές τις αναφορές.

Μετά την ανάλυση των ηχογραφήσεων, ωστόσο, είναι πλέον σαφές ότι αυτό το αντικείμενο δεν προέρχεται από αποστολή της NASA, δήλωσε εκπρόσωπος της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας. Η πρόσκρουση είναι η πρώτη γνωστή απρογραμμάτιστη σύγκρουση τμήματος πυραύλων στη Σελήνη, αλλά έχουν υπάρξει αρκετές προγραμματισμένες προσκρούσεις για ερευνητικούς σκοπούς στο παρελθόν.

Source link

Αστεροειδής σαν τον ουρανοξύστη Μπουρτζ Χαλίφα πλησιάζει τη Γη (βίντεο)

Ένας μεγάλος αστεροειδής, ο Asteroid 7335 (1989 JA), διαμέτρου περίπου 1,8 χιλιομέτρων, θα περάσει σε σχετικά κοντινή – αλλά ασφαλή – απόσταση από τη Γη στις 27 Μαΐου. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους που έχει ποτέ εντοπιστεί να πλησιάζει τον πλανήτη μας, έχοντας υπερδιπλάσιο μέγεθος από το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο, τον ουρανοξύστη Μπουρτζ Χαλίφα στο Ντουμπάι.

Είχε ανακαλυφθεί το 1989 και είναι ένας από τους 2.265 διαστημικούς βράχους που η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) θεωρεί “δυνητικά επικίνδυνους αστεροειδείς”. Ο αστεροειδής θα κάνει στο τέλος Μαΐου την κοντινότερη του διέλευση από τη Γη από τότε που ανακαλύφθηκε, ενώ δεν θα ξαναπλησιάσει τόσο πολύ τουλάχιστον έως το 2914.

Ο αστεροειδής θα περάσει σε απόσταση τουλάχιστον δεκαπλάσια (4 εκατομμυρίων χιλιομέτρων) από εκείνη της Σελήνης από τη Γη. Η διέλευση του θα αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για την παρατήρηση του από αστρονόμους, επαγγελματίες και ερασιτέχνες.

Ο εντοπισμός του θα γίνει καλύτερα στο νότιο ουρανό κοντά στον αστερισμό της Ύδρας.

 

Naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Source link

web-hosting

Πώς να βρείτε το τέλειο domain name

Για όποιον θέλει να δημιουργήσει ένα site, ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνετε, πέρα από το web hosting είναι να κατοχυρώσετε το domain name. Ωστόσο, για να γίνει σύγχυση, ο σωστός όρος για αυτό δεν είναι «όνομα ιστότοπου» αλλά «όνομα τομέα» και αντί να τον αγοράσετε, μπορείτε μόνο να καταχωρίσετε το δικαίωμα χρήσης του.

Τούτου λεχθέντος, η επιλογή του σωστού ονόματος τομέα είναι σημαντική, τόσο για την επωνυμία σας όσο και για να βοηθήσετε τον ιστότοπό σας να βρεθεί στο διαδίκτυο. Εδώ, θα σας καθοδηγήσουμε στη διαδικασία εύρεσης του σωστού ονόματος και θα σας δείξουμε πώς να το καταχωρήσετε.

Domain names και επεκτάσεις

Με παρόμοιο τρόπο με τους ανθρώπους, οι ιστότοποι έχουν δύο διακριτά στοιχεία στα ονόματά τους. το πρώτο έρχεται πριν από την τελεία, το δεύτερο το ακολουθεί. Πριν από την κουκκίδα είναι το όνομα που επιλέγετε για τον ιστότοπό σας και, όπως ακριβώς το όνομα ενός ατόμου, έχετε ελεύθερη κυριαρχία σε αυτό που μπορείτε να το αποκαλέσετε – αν και υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί.

Το δεύτερο μέρος είναι γνωστό ως επέκταση τομέα και εδώ οι επιλογές σας είναι πολύ πιο περιορισμένες, αν και η επιλογή έχει διευρυνθεί τα τελευταία χρόνια. Ο λόγος που η επιλογή είναι μικρή είναι ότι η λειτουργία μιας επέκτασης ονόματος τομέα είναι να ταξινομεί τους ιστότοπους με βάση τον τύπο, την τοποθεσία τους ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, και τα δύο.

Για παράδειγμα, το .com υποτίθεται ότι είναι για επιχειρήσεις και το .org για μη επιχειρηματικούς οργανισμούς.

Παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη

Η επωνυμία και η αναζήτηση είναι και τα δύο βασικά ζητήματα κατά την επιλογή μιας επέκτασης ονόματος τομέα. Για παράδειγμα, το yourbiz.cafe μπορεί να είναι ιδανικό για την επωνυμία σας, αλλά το yourbiz.co.uk μπορεί να βοηθήσει περισσότερα άτομα να σας βρουν. Θα χρειαστεί να σταθμίσετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του καθενός πριν πάρετε μια απόφαση.

Προς το παρόν, η εξοικείωση με τις πιο καθιερωμένες επεκτάσεις τομέα (.com, .co.uk, κ.λπ.) σημαίνει ότι ορισμένα άτομα ενδέχεται να τις εμπιστεύονται περισσότερο, ωστόσο, αυτό είναι πιθανό να αλλάξει καθώς τα νεότερα ονόματα γίνονται πιο γνωστά. Οι νεότερες επεκτάσεις σίγουρα βοηθούν στην επωνυμία και στο να δείξουμε στους ανθρώπους τι είδους επιχείρηση είστε ή πού βρίσκεστε.

Ένας άλλος παράγοντας είναι ότι δύο ονόματα τομέα δεν επιτρέπεται να είναι πανομοιότυπα. Αυτό μερικές φορές μπορεί να σημαίνει ότι το όνομα τομέα που πραγματικά θέλετε είναι ήδη εγγεγραμμένο σε άλλον οργανισμό. Εάν συμβεί αυτό, θα χρειαστεί να επιλέξετε διαφορετικό όνομα ή επέκταση. Μερικές φορές αυτό μπορεί να γίνει προσθέτοντας μια λέξη στο όνομα τομέα.

Για παράδειγμα, εάν το mybiz.com ήταν ήδη εγγεγραμμένο, μπορείτε να επιλέξετε mybizleeds.com ή ακόμα και mybiz.co.uk. Όταν επιλέγετε ένα όνομα τομέα που είναι παρόμοιο με αυτό κάποιου άλλου, πρέπει να εξετάσετε εάν οι χρήστες του Διαδικτύου μπορεί να μπερδευτούν σχετικά με τον ιστότοπο που πρέπει να επισκεφτούν.

Η επωνυμία και η αναζήτηση είναι επίσης σημαντικές όταν πρόκειται να αποφασίσετε για το όνομα που θέλετε πριν από την τελεία. Υπάρχει μια τάση τα τελευταία χρόνια να χρησιμοποιούνται λέξεις-κλειδιά που σχετίζονται με την αναζήτηση σε ονόματα τομέα με την ελπίδα ότι θα τους κάνει να κατατάσσονται καλύτερα για συγκεκριμένες αναζητήσεις.

Αυτός είναι ο λόγος που μπορεί να δείτε τομείς όπως accountantsliverpool.co.uk ή builders-norwich.com. Και πάλι, πρέπει να εξετάσετε προσεκτικά εάν χρησιμοποιείτε αυτές τις ονομασίες, τηρείτε το όνομα της επωνυμίας σας ή χρησιμοποιείτε συνδυασμό και των δύο.

Η επιλογή ενός ονόματος τομέα που είναι σύντομο, αξέχαστο και εύκολο στην ορθογραφία είναι επίσης κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Παρόλο που η ανάγκη πληκτρολόγησης μιας πλήρους διεύθυνσης ιστού στη γραμμή αναζήτησης ενός προγράμματος περιήγησης είναι σπάνια, οι μηχανές αναζήτησης πρέπει να καταλάβουν τι ψάχνει ο χρήστης και ο ερευνητής πρέπει να είναι σε θέση να εντοπίστε τον ιστότοπό σας από τα αποτελέσματα που εμφανίζονται. Όσο πιο εύκολο είναι για αυτούς να το κάνουν αυτό. ο μεγαλύτερος αριθμός επισκεπτών θα κάνει κλικ στον ιστότοπό σας.

Καταχώρηση domain name

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι κανείς δεν επιτρέπεται να κατέχει ένα όνομα τομέα. Αυτό για το οποίο στην πραγματικότητα πληρώνετε είναι το δικαίωμα χρήσης και η εγγραφή διαρκεί συνήθως για ένα ή δύο χρόνια.

Στο τέλος της περιόδου εγγραφής σας, έχετε το δικαίωμα να την ανανεώσετε για ένα ή δύο χρόνια και μπορείτε να το κάνετε αυτό στο διηνεκές. Ωστόσο, εάν αφήσετε την εγγραφή σας να λήξει και δεν την ανανεώσετε, η ICANN, η Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, θα την καταστήσει διαθέσιμη σε άλλο άτομο ή οργανισμό για εγγραφή.

Καθώς οι ιστότοποι αυξάνονται σε δημοτικότητα και προσελκύουν περισσότερους επισκέπτες, γίνονται πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία για μια επιχείρηση. Εάν έχετε έναν επιτυχημένο ιστότοπο και αφήσετε την εγγραφή σας να λήξει, όποιος τον εγγράψει στη συνέχεια είναι πιθανό να κερδίσει από όλη τη σκληρή δουλειά που έχετε καταβάλει.

Εάν στη συνέχεια πρέπει να ξεκινήσετε από την αρχή με έναν νέο τομέα, μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να ανακτήσετε τον αριθμό επισκεπτών που έχετε χάσει. Οι περισσότεροι οικοδεσπότες, για αυτόν τον λόγο, σας επιτρέπουν να ανανεώνετε αυτόματα την εγγραφή σας. Εάν δεν τη χρειάζεστε πλέον, μπορείτε να πουλήσετε την εγγραφή σε άλλη εταιρεία αντί να την αφήσετε απλώς να λήξει.

Δείτε περισσότερα για το web hosting:

Υπέρλαμπρο γαλαξιακό πορτρέτο από το Hubble

Η πραγματικά υπέροχη εικόνα του γαλαξία Μ91 που κατέγραψε το Hubble.

Ο Μεσιέ 91 (γνωστός και ως Μ91 και NGC 4548) είναι ραβδωτός σπειροειδής γαλαξίας απόσταση 55 εκατομμυρίων ετών φωτός στον αστερισμό Κόμη Βερενίκης. Ανήκει στην κατηγορία των γαλαξιών Σίφερτ που περιλαμβάνουν έναν εξαιρετικά λαμπρό μικρό πυρήνα, ο οποίος μπορεί μερικές φορές να ξεπερνά σε φωτεινότητα ολόκληρο τον περιβάλλοντα γαλαξία. αποτελεί μία διάχυτη πηγή ραδιοκυμάτων.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble έστρεψε τα όργανα του στον Μ91 και κατέγραψε μια εντυπωσιακή εικόνα πορτρέτο του γαλαξία η οποία αναμένεται να βοηθήσει τους επιστήμονες να μελετήσουν το κέντρο του που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στο κέντρο του Μ91 δεσπόζει μια γιγάντια μαύρη τρύπα η οποία εκτιμάται ότι έχει μάζα 10-38 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τη μάζα του Ήλιου. Ο Τοξότης Α*, η μαύρη τρύπα στο κέντρο του δικού μας γαλαξία έχει μάζα 4,3 εκατ. φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου. Επίσης στο κέντρο του Μ31 υπάρχει έντονη δραστηριότητα με συνεχή γέννηση νέων άστρων γεγονός που επίσης προκαλεί το ερευνητικό ενδιαφέρον τόσο αυτόνομα όσο και σε σχέση με την παρουσία και δραστηριότητα της γιγάντιας μαύρης τρύπας.

Προτεινόμενα για εσάς

Source link

Κοσμικές ακτίνες θα αναζητήσουν τον τάφο του Φαραώ Χέοπα

Μια νέα μελέτη για να αποκαλυφθούν τα μυστικά της θα πραγματοποιηθεί στη μεγαλύτερη και πιο διάσημη πυραμίδα της Αιγύπτου, την πυραμίδα του Χέοπα που αποτελεί το παλαιότερο από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου.

Η πυραμίδα που κατασκευάστηκε πριν από περίπου 4,5 χιλιάδες έτη έχει ύψος 146,60 μέτρα και τέλεια τετράγωνη βάση με πλευρά 230,35 μέτρα. Έχει όγκο 2.521.000 κυβικά μέτρα, καλύπτει επιφάνεια 54.000 τετρ. μέτρων και το υπολογιζόμενο βάρος της φθάνει τους 6,5 εκατομμύρια τόνους. Για την αποπεράτωσή της χρειάστηκαν 30 χρόνια δουλειάς από 100.000 εργάτες-δούλους, πολλοί από τους οποίους πέθαναν κατά τη διάρκεια κατασκευής της.

Πλήθος μελετών έχουν πραγματοποιηθεί στην πυραμίδα με στόχο να αποκαλυφθούν τα μυστικά της κατασκευής της αλλά και πιθανά μυστικά που κρύβονται στο εσωτερικό της και δεν τα έχουμε ακόμη ανακαλύψει. Σε μελέτες που έγιναν το χρονικό διάστημα 2015-2017 αποκαλύφθηκε η ύπαρξη δύο άγνωστων κοιλοτήτων μέσα στην πυραμίδα πάνω από την Μεγάλη Γαλαρία η οποία είναι προσβάσιμη και ανοιχτή σε επισκέψεις.

Η ανακάλυψη έγινε με χρήση μιας νέας τεχνικής που αξιοποιεί τις κοσμικές ακτίνες για να ακτινογραφεί ένα χώρο. Πιο συγκεκριμένα η τεχνική αυτή πραγματοποιεί τομογραφίες μιονίων, των σωματιδίων από τα οποία αποτελούνται οι κοσμικές ακτίνες. Ομάδα αρχαιολόγων ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει νέα έρευνα στην πυραμίδα χρησιμοποιώντας νέο πιο προηγμένο εξοπλισμό με στόχο να διαπιστώσουν τι ακριβώς είναι αυτές οι κοιλότητες και αν κάποια από αυτές αποτελεί το σημείο ταφής του Φαραώ Χέοπα που παρά τις επίμονες έρευνες δεν έχει εντοπιστεί ούτε εντός της πυραμίδας ούτε κάπου. Κάποιοι ειδικοί έχουν υποστηρίξει ότι η πυραμίδα δεν κατασκευάστηκε ως ταφικό μνημείο και άρα η μούμια του Χέοπα βρίσκεται σε άλλο σημείο.

«Σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε ένα σύστημα 100 φορές μεγαλύτερης ευαισθησίας από αυτό που χρησιμοποιήθηκε στην προηγούμενη έρευνα στην πυραμίδα του Χέοπα με χρήση κοσμικών ακτινών» αναφέρουν οι ερευνητές σε άρθρο τους στο διαδικτυακό αρχείο επιστημονικών προδημοσιεύσεων Arxiv. H ερευνητική ομάδα έχει λάβει την απαραίτητη άδεια από το υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου αλλά χρειάζεται ακόμη να συγκεντρώσει κάποια κεφάλαια για να ξεκινήσει την εγκατάσταση του πολύπλοκου συστήματος γύρω από την πυραμίδα.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές οι τομογραφίες της πυραμίδας θα διαρκέσουν περίπου δύο έτη.

 

 

Source link

ti-prepei-na-mas-anisixei-sta-galaktokomika

Τι πρέπει να μας ανησυχεί στα γαλακτοκομικά;

Τα γαλακτοκομικά διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη διατροφή πολλών ανθρώπων. Ένας αριθμός προϊόντων διατροφής παρασκευάζεται από το γάλα αγελάδων, προβάτων και κατσικιών, όπως τυρί, γιαούρτι, γάλα, βούτυρο και παγωτό. Όμως, υπάρχουν και δικαιολογημένες ανησυχίες όσον αφορά στα γαλακτοκομικά τρόφιμα και την υγεία μας.

Ανησυχίες για τα γαλακτοκομικά

Οι ακόλουθες ενότητες εξετάζουν τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία από την κατανάλωση γάλακτος.

Κορεσμένα λιπαρά

Τα γαλακτοκομικά είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά. Η κατανάλωση πολλών κορεσμένων λιπαρών μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα χοληστερόλης, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού.

Οι άνθρωποι δεν λαμβάνουν περισσότερο από το 5-6% των συνολικών θερμίδων τους από κορεσμένα λίπη.

Δυσανεξία στη λακτόζη

Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι μια κατάσταση όπου το σώμα δεν παράγει λακτάση, ένα ένζυμο που χρειάζεται για να διασπάσει ένα σάκχαρο που ονομάζεται λακτόζη που υπάρχει στο γάλα.

Υπολογίζεται ότι το 65% των ανθρώπων έχουν μειωμένη ικανότητα πέψης της λακτόζης μετά τη βρεφική ηλικία.

Αλλεργία στο γάλα

Η αλλεργία στο γάλα, ή η υπερευαισθησία, διαφέρει από τη δυσανεξία στη λακτόζη. Σε μια αλλεργία, το σώμα αντιδρά στις πρωτεΐνες, όχι στα σάκχαρα, στο γάλα.

Μια αλλεργία στο αγελαδινό γάλα μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα, όπως συριγμό και άσθμα, διάρροια, έμετο και γαστρεντερική δυσφορία. Οι σοβαρές αλλεργίες μπορεί να οδηγήσουν σε αναφυλαξία, μια απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση.

Πάρα πολύ κάλιο ή φώσφορος

Η λήψη υπερβολικής ποσότητας ορισμένων θρεπτικών συστατικών μπορεί να είναι επιβλαβής. Η υπερκατανάλωση μόνο από τη δίαιτα είναι σπάνια, αλλά ορισμένα φάρμακα ή ιατρικές καταστάσεις μπορεί να το κάνουν πιο πιθανό.

Εάν ένα άτομο έχει προβλήματα με τα νεφρά, η υπερβολική ποσότητα καλίου ή φωσφόρου μπορεί να είναι επιβλαβής. Η υπερβολική ποσότητα καλίου είναι γνωστή ως υπερκαλιαιμία.

Πάρα πολύ ασβέστιο

Το πολύ ασβέστιο ή υπερασβεστιαιμία μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα, πέτρες στα νεφρά ή νεφρική ανεπάρκεια. Είναι σπάνιο να συμβεί αυτό μόνο από τη διατροφή, αλλά μπορεί να αποτελεί κίνδυνο όταν ένα άτομο λαμβάνει συμπληρώματα ασβεστίου.

Ορμόνες και αντιβιοτικά

Το αγελαδινό γάλα μπορεί να περιέχει υπολείμματα ορμονών και αντιβιοτικών, καθώς και διοξίνες.

Αυτές οι υπολειμματικές ουσίες μπορούν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ανθρώπινη υγεία, συμπεριλαμβανομένων δυσμενών επιπτώσεων στο νευρικό σύστημα, στο αναπαραγωγικό σύστημα και στο ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορεί δυνητικά να αυξήσουν τον κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου.

Ενώ το ασβέστιο και η βιταμίνη D από το αγελαδινό γάλα μπορούν να ωφελήσουν την υγεία των οστών, υπάρχουν επίσης ορισμένες ενδείξεις ότι οι ζωικές πρωτεΐνες στη διατροφή, για παράδειγμα, από το αγελαδινό γάλα, έχουν οξινιστική δράση.

Σύμφωνα με ερευνητές του Χάρβαρντ, αυτό θα μπορούσε να βλάψει την υγεία των οστών αναγκάζοντας το σώμα να τραβήξει ασβέστιο από τα οστά για να αποκαταστήσει τα βέλτιστα επίπεδα pH του αίματος. Δεν συμφωνούν όλοι με αυτό, ωστόσο.

Ως εκ τούτου, το καθαρό όφελος από το ασβέστιο στο αγελαδινό γάλα μπορεί να είναι χαμηλότερο από το αναμενόμενο.

Για βρέφη
Τα βρέφη δεν πρέπει να πίνουν αγελαδινό γάλα πριν από την ηλικία των 12 μηνών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το αγελαδινό γάλα έχει πάρα πολλές πρωτεΐνες και μέταλλα για να διαχειριστούν τα νεφρά ενός βρέφους και μπορεί να τα θέσει σε κίνδυνο εντερικής αιμορραγίας.

Υποκατάστατα γάλακτος

Το γάλα έχει πολλές χρήσεις, συμπεριλαμβανομένου του ροφήματος, που προστίθεται σε smoothies ή περιχύνεται σε δημητριακά.

Διατροφικά μιλώντας, το γάλα είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και ασβέστιο. Οι εναλλακτικές λύσεις γάλακτος φυτικής προέλευσης μπορούν να παρασκευαστούν από όσπρια (σόγια), δημητριακά (βρώμη, ρύζι), ξηρούς καρπούς (αμύγδαλο, καρύδα), σπόρους (λινάρι, κάνναβη) ή άλλα δημητριακά (κινόα).

Ορισμένα προϊόντα είναι εμπλουτισμένα με ασβέστιο και βιταμίνη D για να μοιάζουν με το γαλακτοκομικό γάλα, ενώ άλλα όχι. Ορισμένα εναλλακτικά γάλατα μπορεί επίσης να ενισχυθούν με βιταμίνη Β12.

Πολλά από αυτά τα μη γαλακτοκομικά γάλατα έχουν επίσης πρόσθετα σάκχαρα για να βελτιώσουν τη γεύση τους, αν και οι περισσότερες μάρκες προσφέρουν μια έκδοση χωρίς ζάχαρη.

Ορισμένα μη γαλακτοκομικά γάλατα πωλούνται στο ψυγείο, ενώ άλλα είναι σταθερά στο ράφι. Όποιος έχει αλλεργία ή δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα ή που σκέφτεται να αποφύγει το αγελαδινό γάλα για ηθικούς ή περιβαλλοντικούς λόγους, μπορεί να δοκιμάσει εναλλακτικές λύσεις γάλακτος.

Διατίθεται μια σειρά από υποκατάστατα γάλατα, όπως αμύγδαλο, σόγια, καρύδα, κάνναβη και βρώμη. Τα ροφήματα σόγιας εμπλουτισμένα με ασβέστιο, βιταμίνη Α και βιταμίνη D αποτελούν μέρος της ομάδας γαλακτοκομικών τροφίμων καθώς έχουν παρόμοια διατροφική σύνθεση με το γάλα.

Άλλα εναλλακτικά γάλακτος που παρασκευάζονται από φυτά μπορεί να περιέχουν ασβέστιο, αλλά δεν ανήκουν στην ομάδα των γαλακτοκομικών, καθώς το διατροφικό τους προφίλ δεν είναι παρόμοιο με το γάλα σόγιας ή το αγελαδινό γάλα.

Το αγελαδινό γάλα είναι μια καλή πηγή ασβεστίου, πρωτεΐνης και άλλων σημαντικών θρεπτικών συστατικών που μπορούν να έχουν οφέλη για την υγεία.

Ωστόσο, τα γαλακτοκομικά δεν είναι απαραίτητα για τη βέλτιστη υγεία. Πολλοί άλλοι το συνιστούν, ωστόσο, και πολλοί άνθρωποι βρίσκουν το αγελαδινό γάλα έναν εύκολο τρόπο για να λάβουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο, βιταμίνη D και πρωτεΐνη.

Διαβάστε περισσότερα για τα γαλακτοκομικά προϊόντα:

Τα τεστ σάλιου μπορούν να γίνουν διαγνωστικά πολυεργαλεία

Επιστήμονες του τμήματος Ιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Datta Meghe στην Ινδία μελέτησαν διάφορες διαγνωστικές εξετάσεις που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια και χρησιμοποιούν την ανάλυση του σάλιου για τον εντοπισμό ασθενειών.

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή τα επίπεδα του ουρικού οξέως στο σάλιο μπορούν να βοηθήσουν όχι μόνο στη διάγνωση παθήσεων που συνδέονται άμεσα με αυτό όπως η ουρική αρθρίτιδα αλλά και πολλών άλλων παθήσεων. Ο άνθρωπος παράγει περίπου δύο λίτρα σάλιου ημερησίως και παρά το γεγονός ότι το 99% του σάλιου αποτελείται από νερό το υπόλοιπο 1% περιλαμβάνει περισσότερους από 700 μικροοργανισμούς και ουσίες ανάμεσα στις οποίες και το ουρικό οξύ.

Το ουρικό οξύ αποτελεί τελικό προϊόν του μεταβολισμού των πουρινών και παράγεται κατά κύριο λόγο στο ήπαρ και σε μικρότερο βαθμό στους νεφρούς και στο λεπτό έντερο. Οι πουρίνες είναι τμήμα των πρωτεϊνών των τροφών που λαμβάνουμε. Αν το ουρικό οξύ αποβάλλεται σωστά και κυρίως γρήγορα από τον οργανισμό η επίδραση του έχει ευεργετικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Αν όμως δεν αποβάλλεται γρήγορα και παραμένουν ποσότητες ουρικού οξέως στον οργανισμό αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Cureus» οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα μη φυσιολογικά (υψηλά) επίπεδα του ουρικού οξέως μπορούν να αποτελέσουν δείκτη μιας σειράς παθήσεων όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιαγγειακές παθήσεις, παθήσεις του ήπατος, ορισμένους τύπους καρκίνου και μεταβολικό σύνδρομο.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές τα τεστ σάλιου μπορούν να αποτελέσουν μια εύκολη, γρήγορη στην εξαγωγή αποτελεσμάτων και ανώδυνη διαγνωστική εξέταση για παθήσεις που συνήθως απαιτούνται δύσκολες και επώδυνες μέθοδοι όπως βιοψία ή αιμοληψία που απαιτούν στη συνέχεια κάποιο χρονικό διάστημα για να βγουν τα αποτελέσματα τους.

 

Source link

Οι αστρονόμοι είδαν το τζάκι του Ωρίωνα να «καπνίζει»


Αριστερά στην εικόνα εμφανίζεται το Νεφέλωμα της Φλόγας και δεξιά το επίσης ιδιαίτερα ενεργό κοσμικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί γύρω του.

Το Νεφέλωμα της Φλόγας (κωδικές ονομασίες NGC 2024 ή Sh2-277) είναι ένα νεφέλωμα εκπομπής στον αστερισμό του Ωρίωνα σε απόσταση 900-1,500 ετών φωτός από εμάς. Η έντονη λάμψη του οφείλεται κατά κύριο λόγο στην επανασύνδεση ηλεκτρονίων και φορτισμένων ιόντων υδρογόνου. Μπροστά από την φωτεινή περιοχή του νεφελώματος υπάρχουν μεγάλες ποσότητες «σκοτεινών» αερίων και σκόνης στα οποία και οφείλεται το σκουρόχρωμο μέρος στο κέντρο του νεφελώματος.

Το Νεφέλωμα της Φλόγας ανήκει σε μια περιοχή του αστερισμού του Ωρίωνα όπου δημιουργούνται νέα άστρα. Στο κέντρο του υπάρχει ανοικτό σμήνος νεαρής ηλικίας άστρων στο 86% εκ των οποίων έχει σχηματιστεί γύρω τους ένας δίσκος ύλης ενώ τα νεαρότερης ηλικίας άστρα συγκεντρώνονται στο κέντρο του νεφελώματος. Το νεφέλωμα που έχει λάβει από την επιστημονική κοινότητα το παρατσούκλι «τζάκι του Ωρίωνα» αποτελεί ένα από τα κοντινότερα στη Γη αστρικά μαιευτήρια και αποτελεί σταθερό στόχο παρατήρησης και μελέτης.

Επιστήμονες στο Νότιο Ευρωπαϊκό Αστεροσκοπείο (ESO) στην έρημο Ατακάμα στη Χιλή χρησιμοποίησαν το ραδιοτηλεσκόπιο APEX και κατέγραψαν μια από τις πιο εντυπωσιακές εικόνες του νεφελώματος η οποία εμφανίζει μια σειρά από λεπτομέρειες τόσο στο νεφέλωμα όσο και στο κοσμικό περιβάλλον γύρω από αυτό που είναι ιδιαίτερα ενεργό κοσμικά και σχηματίζονται διαφόρων ειδών δομές και νέα νεφελώματα.

ESO/TH. STANKE & ESO/J. EMERSON/VISTA. ACKNOWLEDGM

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Astronomy & Astrophysics» οι ερευνητές παρουσιάζουν τα ευρήματα από τις παρατηρήσεις τους οι οποίες ρίχνουν φως στους μηχανισμούς αλλά και τα φαινόμενα που συμβαίνουν στο εντυπωσιακό νεφέλωμα.

 

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Source link

Ολική έκλειψη Ηλίου στις 4 Δεκεμβρίου που θα δουν οι πιγκουίνοι


Μια ολική έκλειψη Ηλίου-η μοναδική του φετινού έτους- θα συμβεί στις 4 Δεκεμβρίου, όμως δεν θα είναι ορατή από την Ελλάδα. Το «μονοπάτι» της έκλειψης θα είναι ορατό πλήρως μόνο για λίγο από την Ανταρκτική και το Νότιο Ατλαντικό Ωκεανό, συνεπώς μάλλον οι πιγκουίνοι θα την δουν ολόκληρη, ενώ εν μέρει ορατή θα είναι από τη Νότια Αφρική και τη νότια Ωκεανία.

Ολοκληρώνονται έτσι οι εκλείψεις του 2021, καθώς είχε προηγηθεί μια ολική σεληνιακή στις 26 Μαΐου, μια δακτυλιοειδής ηλιακή στις 10 Ιουνίου και μια μερική σεληνιακή στις 19 Νοεμβρίου. To 2022 θα υπάρξουν μια μερική ηλιακή στις 30 Απριλίου, μια ολική σεληνιακή στις 15-16 Μαΐου, μια δεύτερη μερική ηλιακή στις 25 Οκτωβρίου (ορατή και από την Ελλάδα), καθώς και μία ολική σεληνιακή στις 7-8 Νοεμβρίου. Η επόμενη ολική ηλιακή θα συμβεί στις 20 Απριλίου 2023.

Οι ηλιακές εκλείψεις συμβαίνουν, όταν η Σελήνη παρεμβάλλεται ανάμεσα στη Γη και στον Ήλιο, καλύπτοντας πλήρως τον ηλιακό δίσκο και αποκαλύπτοντας έτσι την εξωτερική ατμόσφαιρα του άστρου μας, το λεγόμενο στέμμα. Η διάμετρος του Ήλιου είναι περίπου 400 φορές μεγαλύτερη εκείνης της Σελήνης, αλλά η τελευταία συμβαίνει να βρίσκεται επίσης σχεδόν 400 φορές πιο κοντά στη Γη από ό,τι ο Ήλιος, οπότε μπορεί να τον καλύψει από τα μάτια ενός γήινου παρατηρητή. Η NASA θα μεταδώσει την έκλειψη από την Ανταρκτική τόσο στο κανάλι της στο YouTube όσο και στη διεύθυνση nasa.gov/live, ξεκινώντας από τις 08:30 ώρα Ελλάδας του Σαββάτου και τελειώνοντας στις 10:37 π.μ.

Naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Source link